26 April 2006

Пловиме на Титаник

Џејмс Хилман, според едно интервју што го прочитав пред неколку години во (не се сеќавам кое) списание, е најголемиот жив психоаналитичар. Еве неколку интересни цитати:
  • „Амбиентот којшто не опкружува длабоко не одредува и условува. Влијае на нашето расположение, мисли, на нашата среќа.“
  • „Живееме во се погрди градови, работиме во бучни канцеларии, опкружени сме со грд мебел и се залажуваме дека низ сиот тој хаос можме да поминеме неоштетени!“
  • „Иднината не постои! И покрај некои истражувања, секоја визија на иднината е само фантазија, проекција на нашето несвесно.“
  • „Веќе подолго време имам чувство дека патувам со бродот кој се вика Титаник. И верувам дека тој брод почнал да тоне“

No comments:

Post a Comment