22 September 2015

Опивајте се

Треба секогаш да се биде пијан. Се е тука: тоа е единственото прашање. За да не го чувствувате страшниот товар на Времето што ви ги крши плеќите и ве свиткува кон земјата, треба да се опивате без престан.
Но со што? Со виното, со поезијата или со добродетелта, според вашата волја. Но опивајте се.
А ако некогаш, на скалите од секоја палата, врз зелената трева на некој ендек, во тажната осаменост на вашата соба, се разбудите, откако пијанството се намалило или исчезнало, прашајте го ветрот, бранот, ѕвездата, птицата, часовникот, сето она што брза, сето она што јачи, сето она што кружи, сето она што пее, сето она што зборува, прашајте го колку е часот; и ветрот, бранот, ѕвездата, птицата, часовникот ќе ви одговорат: „Време е да се опијаните! За да не бидете робови измачувани од Времето, опивајте се; опивајте се без престан! Со виното, со поезијата или со добродетелта, според ваша волја.“
Шарл Бодлер

18 September 2015

Учам...

Учам да пуштам долга коса
учам да пуштам брада учам да
исчезнувам во општеството од време
на време ме посетуваат службите
за бричење и службите за шишање
ме подбричуваат ме потстрижуваат ме
учат да ги исфрлам од употреба
зборовите што значат чисто
самољубие ме подбричуваат
со уверувањето дека насекаде
ме следат невидливи растенија

Ме потсетуваат дека во
автобусот со број 24 до
мене седи еден безгрижен
бог
потоа останувам во општеството
во автобусот во природата недоучен
како се пушта коса или воопшто
како се пушта брада во
мислите ми останува
сликата на нож вбоден во
парче овчо сирење
Ивица Антески
(песнава е првпат објавена 1999 година во мојата втора стихозбирка „Растителни квадратни корени“)

17 September 2015

урбана афродита

кога те прашувам
како си тоа е за
твоите рамења тешки
како музика а кога
ти велам дека не сме се
виделе предолго мислам
на твоите уснички
испапчени како неотворена
бомбона мојата констатација
дека си ослабела е за
твојот врат од кој ми трнат усните и мојата
забелешка дека си
сменила фризура е поради
газето толку нежно и
посакувано поканата на
кафе е поради стомачето
и нежните влакненца на него
а проверката на мобилниот
запомнување на твоите прстиња
што би ги бакнувал
додека мижиш земјотресно

ништо од тој банален разговор
не е како што изгледа
дури ни ти во таа сцена
не си сосема обична
урбана афродито
Ивица Антески

16 September 2015

Ти се возбудуваш...

Ти се возбудуваш толку прекрасно толку чудесно
стануваш заразна за ноќта
ти милувајќи се се возбудуваш толку прекрасно
толку чудесно толку твојата блага уста го шепоти
моето име што станувам апстрактен од петиците
до главата толку станувам чудесен што
ти почнуваш да се возбудуваш
целата прекрасна и чудесна
во твојата црвена пеперуга си го слушам
името како во школка да наоѓам бисер

Ти се возбудуваш толку прекрасно толку чудесно
ти се возбудуваш секогаш далеку секогаш пријатно
и секогаш јас се возбудувам толку прекрасно толку
чудесно ти самата се вљубуваш толку возбудено
толку страсно толку себично ме сакаш
ти си толку чудесна
толку природна
Ивица Антески

(песнава е првпат објавена 1998 година во мојата прва стихозбирка „Физиката на грозјето“)

14 September 2015

Број до десет... Зошто токму десет?

Пештерата на дланките, Аргентина, нацртани пред 13.000-9.000 години
Имаме пет прсти од коишто еден, палецот, е поставен наспрема останатите. Сите тие сосема добро ни служат. Сепак, мислам дека подеднакво добро би ни служеле и пет прсти и палец или три прсти и палец, односно, пет прсти и два палци. Распоредот на прстите на човечката дланка за кој обично сметаме дека е природен и непобитен, воопшто не претставува суштински најдоброто решение. Ние имаме пет прсти на дланката само затоа што потекнуваме од риба од периодот девон која имала пет фаланги или коски на перките. Кога, по некоја случајност, би биле потомци на некоја риба што имала четири или шест фаланги, би имале на секоја рака четири или шест прсти, сметајќи притоа дека токму тој број е најприроден. Ние имаме аритметика заснована на бројот десет само поради тоа што имаме десет прсти на двете дланки.
- Карл Саган

13 September 2015

Репринт на мојата роденденска колумна од пред девет години


Денес ми е роденден. Добар повод да ја реобјавам мојата колумна од 14 септември 2006 година што излезе во Шпиц, ден по мојот 30-ти роденден. Беше насловена „Сакам да живеам вечно“.

Вчера ми беше роденден. Веќе никогаш до крајот на светот нема да имам број на години што започнуваат со двојка. Влегувањето во нова цифрена декада од животот ме натера да размислам за неколку нешта, за тоа што сум постигнал и тоа што не сум постигнал, за тоа што сум сакал и за тоа што не сум сакал да ми се случи и за тоа, што од сето тоа станало реалност. За имагинацијата и за стварноста, за соништата и за она што го правиме на јаве.

И, како и секогаш кога размислуваме за такви „големи” нешта, сфатив дека и не биле толку големи, колку сум бил ништо, мравка, безначаен трошач на воздух и на гравитација. Видов колку моите лични проблеми биле исти со оние на другите и колку моите амбиции не се разликувале од оние на моите врсници. Има ли подобра илустрација за тоа од песната „Новиот век” на Александар Кирковски, еден од моите омилени поети од мојата генерација (за жал, недоволно валоризиран од зачмаената ни поетско-критичарска сцена)?

Еве ја во целост, (со негова усна дозвола да не ја употребам во политички контекст:).
Новиот век ќе го дочекам
без објавена збирка раскази,
без персонален компјутер со пристап на интернет
без диплома за завршено високо образование
и без сериозна врска.
Новиот век ќе го дочекам
без решение за работен однос
со терапија која не дозволува консумирање алкохол
и без надеж дека ќе го откријам вистинскиот идентитет
на Виктор Батакоја.
Новиот век ќе го дочекам
без партиска книшка
без да го видам Амстердам
со непрочитан Хазарски речник
и без да & се јавам на С.
и да & кажам дека сe уште
го мислам она што сум & го рекол.
Новиот век ќе го дочекам
убеден дека моите долги песни
не почнале да се скусуваат
дека СФ-от не може да ја замени фантастиката,
и дека е во ред што не & се јавувам на С.
Новиот век ќе го дочекам
без десен ретровизор на мојот автомобил,
без наклонетоста на некогашните девојки
упорен во намерата да престанам
со театрално интерпретирање
на сопствените стихови.
Новиот век ќе го дочекам навреден
што нема да го проследам во целост
за да можам по неговото завршување
да дадам неколку зајадливи констатации
како во случајот со неговиот претходник.

Можеби не се препознавам во сe, но голем дел од овие констатации се однесуваат и на мене. Новата декада ќе ја дочекам неоженет, без автомобил, без сопствено место за живеење, без диплома за завршено високо образование, без партиска книшка... како и илјадници други. Ако притиснеш да направиш едно нешто, ќе ти се излизга од рацете нешто друго. Треба да можеш да правиш сто работи истовремено, да си вистински жонглер, за да можеш да живееш нормално.

Вчера му беше роденден и на Дејвид Холер, еден мој пријател од Сан Франциско, поет и музичар со кого имаме многу слични нешта: поезијата, бендовите, браќата-тапанари во бендовите, денот на раѓање и уште серија други ситници што случајно ги откривме пред неколку години кога се запознавме на Струшките вечери на поезијата. Само што тој е десет години постар од мене. Можам да замислам како се чувствувал кога сфатил дека веќе никогаш нема да има број на години што почнуваат со тројка. Како се свртел наназад и си размислувал, барем една секунда го направил тоа, пресметувал, мерел, додавал и одземал... како што и сите ние правиме понекогаш.


Тоа се оние моменти кога патникот се качува на највисокото место за да види до каде стигнал и што уште му преостанува, кои големи нешта на неговиот пат минале, а кои треба допрва да ги очекува. Независно дали човек има повеќе иднина од минато, или минато од иднина, ако е тоа воопшто можно да се знае или да се претчувствува. Независно дали следниот голем настан во животот ќе биде женачката или умирачката. И какви се тежини ќе мора да носиме по тој пат. И, видиш, од горе, од височинките, ќе ги забележиш и другите патници со кои по патот сте се туркале ваму-таму пречејќи си или потпирајќи се еден со друг, во поинакво светло. Ќе видиш дека нивниот товар е голем колку и твојот и дека можеби не си најголемиот страдалник како што си мислел.


Колку само сите носиме исти планини, колку си се распнуваме секој ден на исти крстови, а, сепак, не можеме да го видиме тоа? Колку нашите лични планини се најтешки и колку нашите лични распнувања се најболни? И колку во тоа слепило, во сенката на сопственото себељубие, не сфаќаме дека во суштина сме расипливи, со изминлив рок на траење?


И по ваквите филозофско-онанирачки егоконтемплации ги прашав некои од најблиските што мислат за животот и за смртта, за минувањето на времето што го имаат. Ме интересираше дали како и мене сите сакаат да живеат вечно. Не знам само дали затоа што се свесни дека тоа практично е неможно, или затоа што навистина го мислат тоа, многумина од нив ме сепнаа со одговорот: „Не, што ќе ми е да живеам вечно. Тоа ќе биде здодевен живот”. „Не ми треба да живеам вечно. Подобро да живеам убаво, отколку долго”.