17 February 2012

Што се случува со архивата на А1?

(a1.com.mk) - А1 Телевизија е во стечај од 26.07.2011 година
А1 Телевизија, како што ја знаевме, повеќе не постои.
Поради тоа, на сајтот не се внесуваат нови содржини.

Сајтот на А1 повеќе не се апдејтува, тоа ок! Нормално, пошто телевизијата веќе не постои... ама што се случува со веќе поставените содржини?

  • Долг период сајтот на А1 беше еден од најдобро ажурираните сајтови во македонскиот информативен сајбер простор. Содржините што ги поставуваа таму имаат историско значење како документ за еден многу важен период. 
  • Голем дел од блоговите и други сајтови во тој период често линкуваа до содржини на А1, така што во овој момент сите тие текстови кои реферирале на содржини на А1.com.mk губат од својата вредност, односно, не постои можност за проверка на цитираното. (на пример мојот пост „Тие комуњари...“)
  • Што се случува со брендот на А1? Што се случува со домејнот А1.com.mk? На МАР Нет стои дека сајтот се уште е во сопственост на А1 (лице за контакт е Дарко Пeрушевски). Тие имаат вредност.
  • Сајбер архивата на А1 треба да се постави на интернет, да ја откупи некоја институција или фондација и да ја постави онлине.

Log update 17.02.2012/21:50ч - Стечајниот управник на телевизијата е назначен од државата. Ако не планира да ја продаде (архивата влегува во имотот на А1), тогаш барем нека му даде државата налог како јавно добро архивата да ја предаде во некоја библиотека или некој историски архив, па преку него таа да и се стави на располагање на јавноста... Ова секако, земено како услов дека за тоа постои политичка волја.

No comments:

Post a Comment